W wielu polskich rodzinach panuje zwyczaj, że po obiedzie trzeba wrzucić na ząb coś słodkiego. Nic nie smakuje tak dobrze jak samodzielnie zrobiony deser. Pieczenie ciasta zajmuje wiele godzin. Na cały proces przygotowania słodkiego przysmaku składa się wiele etapów.
Skrupulatne odmierzanie składników dla zachowania odpowiednich proporcji, długi czas oczekiwania na wyrośnięcie ciasta w piekarniku i jego ostygnięcie, a po dodaniu kremu lub galaretki dodatkowe godziny, aż całość będzie nadawała się do jedzenia. Możemy porzucić więc ambitne plany stworzenia idealnego wypieku i zabrać się za ciasta bez pieczenia. Wydaje się to niemożliwe? A jednak! Dzięki temu wystarczy połączyć poszczególne składniki, odczekać co najwyżej godzinę aż deser będzie gotowy i zajadać się nim do woli! Oto przykładowe przepisy na ciasta bez pieczenia:
-
Ciasto Miszmasz
Potrzebne składniki to:
– dwie duże paczki herbatników;
– dwie duże paczki krakersów;
– pół litra mleka;
– łyżka masła;
– budyń w proszku;
– śmietana kremówka;
– pół paczki wiórek kokosowych;
– cukier winiliowy;
– masa krówkowa;
– dżem (wybieramy smak, jaki osobiście lubimy);Oprócz tego niezbędna jest prostokątna, duża brytfanka oraz mikser.
Przygotowanie ciasta polega na naprzemiennym układaniu w brytfance warstw produktów. Zaczynamy od przygotowania budyniu w proszku. W tym celu w pół szklanki zimnego mleka rozpuszczamy zawartość torebki. Pozostałą część mleka gotujemy na wolnym ogniu. Gdy na jego powierzchni pojawią się bąbelki, wlewamy do niego rozpuszczony proszek i wrzucamy masło. Mieszamy, dopóki nie otrzymamy jednolitej, budyniowej masy. W prostokątnej formie do pieczenia układamy pierwszą warstwę herbatników. Następnie wylewamy na nią połowę budyniu. Gdy nieco on ostygnie, przykrywamy go krakersami. Na słonych ciastkach wykładamy i rozsmarowujemy porcję dżemu. Kolejną warstwę stanowią herbatniki, następnymi są masa krówkowa, krakersy i druga połowa budyniu. Składnikami nakładanymi na przedostatnim miejscu są herbatniki. Na końcu ubijamy w mikserze śmietanę kremówkę z dodatkiem cukru waniliowego. Polewamy nią ciasto i wstawiamy deser na godzinę do lodówki.
Proste ciasta bez pieczenia to przede wszystkim mało skomplikowane czynności, wspaniały smak, oszczędność czasu i prądu. Na liście przepisów królują również tarty. Jedną z nich jest tarta kawowa.
-
Tarta kawowa
Wśród potrzebnych składników znalazły się:
– mała paczka herbatników;
– roztopione masło (200 g);
– aromat waniliowy;
– pół litra śmietany kremówki;
– serek mascarpone;
– 4 łyżki płynnej kawy;
– starta tabliczka czekolady do ozdoby.
Kruszymy herbatniki w ręce i rozsypujemy na dnie tortownicy tak, aby przykryły całe dno. Zalewamy roztopionym masłem i czekamy, aż otrzymany spód stwardnieje. W tym czasie przygotowujemy krem. Śmietanę kremówkę ubijamy wraz z serkiem mascarpone i dodatkiem aromatu waniliowego. Pod koniec czynności dodajemy cztery łyżki rozpuszczonej w wodzie, ostudzonej kawy. Zmiksowaną masę wylewamy na spód ciasta. Posypujemy kawałkami startej czekolady dla ozdoby i wstawiamy na godzinę do lodówki.